nedelja, 22. junij 2014

Vietnamske mesne kroglice (Xiu Mai)


Spet sem imela mesojedni napad, tokrat sem si v glavo zapičila mleto meso. Zahotelo se mi je sočnega, mehkega, aromatičnega mesa, ki bi se po možnosti namakalo v kakšni sladkasti gosti omaki. Na misel so mi prišle mesne kroglice iz Vietnama, eni takšni izboljšani čufti. Ponujajo jih ponavadi na dva načina: kot glavna sestavina bogatih sendvičev ali pa v omaki, kjer se zraven je riž. Planirala sem narediti še malo zaloge za čez teden, ampak je bil rezultat tako slasten, da sva jih skupaj z dragim pomlaskala v enem samem dnevu.


Recept gre takole:

SESTAVINE za kroglice 
500 g mešanega mletega mesa
4 stroki česna
3 šalotke
2 mladi čebuli
1 jajce
1 žlica čičerikine moke (za v maso)
1 žlica sladkorja
1 žlička soli
3 žličke ribje omake
mleti poper 

OMAKA 
3 stroki česna
3 paradižniki
½ rdeče paprike
2 žlici paradižnikove mezge
žlička soli
2 žlici ribje omake
3 žličke sladkorja

Najprej se lotimo priprave kroglic. Po orignalnem receptu bi morala v maso dodati tudi vodni kostanj, ampak žal ga je zelo težko dobiti pri nas (pa čeprav v konzervi) in učinek brez je ravno tako dober. Česen, šalotko in mlado čebulo fino sesekljamo. Zmešamo vse sestavine za kroglice in pustimo maso stati pol ure. Oblikujemo kroglice, povaljamo jih v moki in popečemo v ponvi, da se lepo rjavo obarvajo. Ne smemo jih predolgo peči, saj se bodo do konca skuhale v omaki in v njo oddale še nekaj dragocenega soka. 


Nato se lotimo omake. Na hitro prepražimo sesekljan česen. Dodamo na drobno narezan paradižnik in rdečo papriko. Malce pokuhamo in dodamo še preostale sestavine za omako. Po ca. 5 min dodamo v omako še popečene mesne kroglice. Kuhamo še okoli 25 min, da se omaka zgosti in kroglice lepo skuhajo. Na mizi naj za spremljavo čaka riž, omako  s kroglicami pa lahko še finiširamo z lističi svežega koriandra.

Ni komentarjev:

Objavite komentar