petek, 13. junij 2014

Birjani (Biryani) Kerala style

Birjani, slastna mešanica karija in basmati riža, je popularna v širšem azijskem prostoru. Najpogosteje ga na jedilniku srečamo v Indiji in Pakistanu, brez težav pa se ga najde tudi na bližnjem vzhodu, v Iranu, Maleziji, Burmi, ipd. Samo poimenovanje naj bi izviralo iz iranskega farsija, kar nakazuje originalne korenine te jedi. Muslimanski trgovci in popotniki so jed zanesli v takratni mogulski imperij, kjer se je očitno dobro prijela in posledično širila naprej. 

Glavna značilnost birjanija je, da gre za zloženko ločeno kuhanega riža in izdatnega karija (mesnega ali zelenjavnega), ki se dokončno skuha v posebnem glinenem loncu (tesno zaprtem) oz. danes postavi kar v peč. Okusi se tako med sabo krasno prepojijo in nastane odlična "suha rižota". Različic je nešteto, jaz sem tokrat izbrala variacijo iz južnoindijske Kerale.


SESTAVINE
2-3 rdeče čebule
pest rozin
pest indijskih oreščkov
karijevi listi
2 skodelici basmati riža
ingver (2 cm korenine)
4 stroki česna
sveži zeleni čili
mešana zelenjava (korenček, cvetača, mladi fižol, grah, paprika...)
400 ml kokosovega mleka
cimetova palčka
5 zelenih kardamonov
8 klinčkov
½ žličke čilija
½ žličke mletega črnega popra popra
½ žličke kurkume
1 žlička mletega koriandra
1 žlička mletega kopra (komarček)
1 žlička garam masale
šopek koriandra
žlica limoninega soka
šopek mete
sol po okusu


Najprej skuhamo riž (lahko ga odstavimo še malo pred koncem kuhanja). Med tem na zmernem ognju prepražimo na tanko narezane kolute 1 čebule skupaj z rozinami in indijskimi oreščki. Čebula mora lepo porjaveti oz. karamelizirati, oreščki pa dobiti lepo zlato rjavo barvo. Upoštevajte rek »počasi se pride do lepe barve (in pravega okusa)«. Prepražene sestavine vmešamo med kuhan riž, olje iz ponve pa prihranimo za izgotovljenje zelenjavnega karija.


Že uporabljeno ponev pošljemo še 1x na delo, če je potrebno dodamo še malce olja. Najprej prepražimo cimetovo palčko, kardamon in klinčke, da zadiši ter se olje aromatizira. Nato dodamo preostalo sesekljano čebulo in jo prepražimo. Dodamo še ingverjevo-česnovo pasto in zeleni čili zrezan na četrtine. Na hitro prepražimo in dodamo zrezano zelenjavo. Z mešanico zelenjave se lahko poljubno igrate, naj je bo za ca. 3 skodelice. Zelenjavi sledijo preostale začimbe, ki se morajo skupaj z zelenjavo spet na hitro prepražiti. Zatem lahko končno dodamo kokosovo mleko, skodelico vode in žlico limoninenga soka. Kuhamo, da se zelenjava zmehča.


Ko je zelenjavni kari gotov, se lahko lotimo zlaganja birjanija. V pomaščeno ognjevarno posodo ali pekač naložimo najprej plast zelenjave, zatem pa plast riža. Posujemo s svežim koriandrom in meto. Sledi ponovno plast zelenjave, zaključimo pa s plastjo riža, ki ga lahko prelijemo še z malce v topli vodi namočenim žafranom in stopljenim maslom. Pokrijemo z alu folijo ali pokrovko. Pečemo 20-30 min v pečici segreti na 200 stopinj. Če imate radi popečeno vrhnjo plast riža, odstranite pokrov/folijo nekaj minut pred koncem pečenja.


Ni komentarjev:

Objavite komentar