Slovenci se imamo takorekoč za obmorsko mediteransko
nacijo, ampak naša povprečna konzumacija morskega življa trdi povsem
nasprotno. Naši zahodni sosedje nas pridno
prekašajo, da o Azijcih sploh ne govorim. No, pač več rib v Jadranu (pa še kje
drugje) ostane za japonske, italijanske ali pa še kakšne bolj eksotične ribiške
ladje. Ribe pri nas niso ne priljubljene, ne poceni in še vedno relativno nedostopne. Za svežo ribo z domačega
jadranskega praga je potrebno poznati prave ljudi in se ob pravi (rani) uri
pojaviti na pravem mestu. Za vse ostale je tukaj zamrznjena rezerva s Kitajske,
Tajske, Indije, Grčije, Španije, itd.
Stožilo se mi je po slastnih ribjih pojedinah iz
Malezije. Končno mi je tudi uspelo nabaviti nepogrešljiv material za tamkajšnjo
kuhinjo, limonsko travo in galangal (obisk pri naših severnih sosedih).
Odločila sem se, da bom za začetek pripravila mečarico v kremasti sladko –
sveži omaki s kokosovim mlekom.
SESTAVINE
4 kotleti mečarice, lahko pa tudi kaj bolj domačega
– 4 manjše orade ali brancini
3 stebla (spodnji deli) limonske trave
3 cm kos svežega ingverja
5 manjših šalotk ali rdečih čebulic
4-5 strokov česna
2 paradižnika
300 – 400 ml kokosovega mleka
1 žlička mletega popra
1 žlička kurkume
sol
Ribe natremo
s soljo in kurkumo ter jih popečemo v ponvi. Prihranimo na toplem.
Stebla limonske trave (spodnji zadebeljeni deli)
narežemo na tanke kolobarje, prav tako
šalotko. Česen drobno nasekljamo, z ingverjem pa se nam ni potrebno pretirano
mučiti. Da ostane v velikosti drobnih paličic, je dovolj. Najprej gresta na
praženje limonska trava in šalotka, malo kasneje pa se jim pridružita še ingver
in česen. Dodamo še drobno narezana paradižnika, posolimo in rahlo pokuhamo, da
se paradižnik zmehča. Zalijemo s kokosovim mlekom in dodamo poper. Ko omaka
zavre, vanjo položimo prej spečene ribe in na kratko pokuhamo na nizkem ognju.
Gotovo!
V omako lahko poleg
paradižnika dodate tudi kakšen kos paprike (primerno zrezan), ampak to pomeni,
da bo za primerno mehčanje paprike potrebna kakšna minuta ali dve kuhanja več.
Ni komentarjev:
Objavite komentar