sreda, 4. junij 2014

Čapati (chapati), roti & co.

Tudi v Aziji, sploh pa na indijski podcelini, bi težko zdržali brez kruha. No, sicer je malce drugačen kot pri nas, večinoma bolj podoben palačinkam, ampak še vedno je kruh. Idealna spremljava in jedilni pribor za raznovrstne omakice, karije, kebabe, ipd. 

Čapatiji oz. rotiji so najbolj enostavna, vsakodnevna verzija nekvašenega ploščatega kruhka. Eni veliki za cel pladenj, spet drugi komaj za dlan. Ni ga junaka na indijski podcelini, ki ga ne bi poznal. Pogosto z njihovo izdelavo zaposlijo že najmlajše. Pa se preizkusimo še mi.


SESTAVINE (za ca. 10 čapatijev)
400 g moke (mešanica bele in črne)
2 dl mlačne vode
ščepec ali dva soli
žlica jogurta, da bo kruhek bolj mehak

Zmešamo sol in moko ter počasi dodajamo vodo in jogurt. Zgnetemo v voljno, zmerno mehko testo. Nekateri pravijo, da velja isto pravilo kot pri našem kruhu, več kot gneteš, bolje je. Ni treba pretiravati, 5 -10 min je dovolj. Testo premažemo z oljem in ga pokritega pustimo počivati 20 min do pol ure. 


Testo razdelimo na 10 kroglic, ki jih razvaljamo v tanke kroge. Zdaj se začne zabavni del. Če bi bili v Indiji, bi se lahko igrali s tandoorijem (lončena peč), doma so pa bolj pri roki ponve, lahko pa poizkusite tudi z žarom. Torej, s testom korajžno na (ne preveč) vročo ponev. Najprej rahlo zapečemo na eni strani (ca. 1 min.), nato še po drugi strani, pa spet obrnemo na prvo stran. Zdaj se začne napihovanje čapatija: s krpo rahlo pritiskamo ob robove testa in počakamo, da se do konca napihne. Obrnemo in ponovimo vajo z napihovanjem še na drugi strani. Gotovo! Po indijsko lahko čapati še malo zažgete direktno na ognju :)

Tako se napihne chapati

Še tople čapatije na hitro rahlo zmečkamo in jih na ta način dodatno zmehčamo. Za dan ali dva jih lahko shranimo v tesno zaprti posodi. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar