Rendang je mesna dobrota, izvirajoča z indonezijske Sumatre,
poznana pa tudi v Maleziji in na jugu Tajske. Rendang bi lahko opisala kot
slasten, izdaten, malo bolj »suh« mesni kari. Tradicionalno se je pripravljal
za bolj nobel priložnosti. Bogato začinjen in počasi kuhan ima za trope
pomembno super lastnost, brez hladilnika se ga lahko shrani celo do meseca dni.
Recepti se razlikujejo po pokrajinah, vendar so vsem skupne glavne sestavine:
meso, kokosovo mleko in pasta iz množice začimb. Večinoma se uporablja
govedina, lahko pa tudi jagnjetina ali piščanec.
Odločila sem se za recept, ki Rendangu pušča malce več
omakice in se mu zato reče tudi Kalio. Dodala sem mu še malo zelenjave, da bo bolj pisan. Hladilnik dela, tako da me
shranjevanje ostankov ne skrbi.
SESTAVINE
500 g govedine
2 krompirja
3 korenčki
žlička tamarindine paste
žlička soli
žlička sladkorja
100 g kokosove moke
4 listi kafirske limete (lahko posušeni)
rezina galangala (1 cm)
2 stebli limonske trave
2 žlici palminega sladkorja (lahko nadomestite z rjavim
sladkorjem)
2 žlici sojine omake
600 - 800 ml kokosovega mleka
PASTA
2 čebuli
2 zelena čilija
10 posušenih rdečih čilijev (lahko nadomestite z 2-4
žličkami čilija v prahu)
kos ingverja (3 cm)
košček galangala (1 cm)
3 stroki česna
2 žlici prepražene kokosove moke (od zgoraj)
žlička kurkume
Koščke govedine mariniramo v mešanici tamarindine paste,
sladkorja in soli. Tamarinda je kiselkasto - sladka in mehča meso, zato jo lahko v sili
nadomestite tudi s sokom pol limone ali limete. Mesu dodamo prepraženo kokosovo
moko in dobro premešamo, da so vsi koščki lepo prekriti.
Lotimo se paste oz. bo glavno delo za nas opravil kar
mešalec. Če imate dovolj velik terilnik, čas in mišice, se je lahko lotite tudi
ročno (sploh, kadar vas daje kakšna jezica). Vse sestavine za pasto vržemo v
mešalnik in počakamo, da jih ta spremeni v fino gladko pasto.
Zdaj se začne ta resni del. V lepo segreti ponvi na malce olja na hitro prepražimo prej narejeno
pasto. Dodamo rezino galangala, limonsko travo (stebla samo razpolovimo), liste
kafirske limete, sladkor, sojino omako in pol žličke soli (za začetek). Pražimo
3-4 min, nato dodamo meso in zalijemo s polovico kokosovega mleka. Segrejemo,
da zavre, potem pa zmanjšamo na minimium. Na šibkem ognju pokrito kuhamo vse
skupaj 1,5 do 2 uri, da se meso dodobra zmehča. Vmesna kontrola z mešanjem je potrebna,
sa bo tekočine vse manj in se povečuje nevarnost, da se meso prismodi. Če je
res že hudo, lahko dodamo malce vode ali kokosovega mleka. Po 2 urah dodamo še
zelenjavo in preostanek kokosovega mleka in kuhamo nadaljne pol ure oz. da se
zmehča še zelenjava. Po okusu začinimo še s soljo in poprom.
Potrpeli ste dolge ure kuhanja, se trpinčili ob omamnih
vonjavah s štedilnika in ste že fino lačni. Trikrat lahko ugibate, kaj gre najbolje
zraven slastnega rendanga... Riž!
Ni komentarjev:
Objavite komentar