ponedeljek, 16. junij 2014

Goveji Rendang


Rendang je mesna dobrota, izvirajoča z indonezijske Sumatre, poznana pa tudi v Maleziji in na jugu Tajske. Rendang bi lahko opisala kot slasten, izdaten, malo bolj »suh« mesni kari. Tradicionalno se je pripravljal za bolj nobel priložnosti. Bogato začinjen in počasi kuhan ima za trope pomembno super lastnost, brez hladilnika se ga lahko shrani celo do meseca dni. Recepti se razlikujejo po pokrajinah, vendar so vsem skupne glavne sestavine: meso, kokosovo mleko in pasta iz množice začimb. Večinoma se uporablja govedina, lahko pa tudi jagnjetina ali piščanec.


Odločila sem se za recept, ki Rendangu pušča malce več omakice in se mu zato reče tudi Kalio. Dodala sem mu še malo zelenjave, da bo bolj pisan. Hladilnik dela, tako da me shranjevanje ostankov ne skrbi. 

SESTAVINE 
500 g govedine
2 krompirja
3 korenčki
žlička tamarindine paste
žlička soli
žlička sladkorja
100 g kokosove moke
4 listi kafirske limete (lahko posušeni)
rezina galangala (1 cm)
2 stebli limonske trave
2 žlici palminega sladkorja (lahko nadomestite z rjavim sladkorjem)
2 žlici sojine omake
600 - 800 ml kokosovega mleka

PASTA 
2 čebuli
2 zelena čilija
10 posušenih rdečih čilijev (lahko nadomestite z 2-4 žličkami čilija v prahu)
kos ingverja (3 cm)
košček galangala (1 cm)
3 stroki česna
2 žlici prepražene kokosove moke (od zgoraj)
žlička kurkume

Koščke govedine mariniramo v mešanici tamarindine paste, sladkorja in soli. Tamarinda je kiselkasto - sladka in mehča meso, zato jo lahko v sili nadomestite tudi s sokom pol limone ali limete. Mesu dodamo prepraženo kokosovo moko in dobro premešamo, da so vsi koščki lepo prekriti.

Lotimo se paste oz. bo glavno delo za nas opravil kar mešalec. Če imate dovolj velik terilnik, čas in mišice, se je lahko lotite tudi ročno (sploh, kadar vas daje kakšna jezica). Vse sestavine za pasto vržemo v mešalnik in počakamo, da jih ta spremeni v fino gladko pasto.

Limonska trava in galangal

Zdaj se začne ta resni del. V lepo segreti ponvi na malce olja na hitro prepražimo prej narejeno pasto. Dodamo rezino galangala, limonsko travo (stebla samo razpolovimo), liste kafirske limete, sladkor, sojino omako in pol žličke soli (za začetek). Pražimo 3-4 min, nato dodamo meso in zalijemo s polovico kokosovega mleka. Segrejemo, da zavre, potem pa zmanjšamo na minimium. Na šibkem ognju pokrito kuhamo vse skupaj 1,5 do 2 uri, da se meso dodobra zmehča. Vmesna kontrola z mešanjem je potrebna, sa bo tekočine vse manj in se povečuje nevarnost, da se meso prismodi. Če je res že hudo, lahko dodamo malce vode ali kokosovega mleka. Po 2 urah dodamo še zelenjavo in preostanek kokosovega mleka in kuhamo nadaljne pol ure oz. da se zmehča še zelenjava. Po okusu začinimo še s soljo in poprom. 


Potrpeli ste dolge ure kuhanja, se trpinčili ob omamnih vonjavah s štedilnika in ste že fino lačni. Trikrat lahko ugibate, kaj gre najbolje zraven slastnega rendanga... Riž!

Ni komentarjev:

Objavite komentar