torek, 2. september 2014

Chole (Chana) masala - čičerika v paradižnikovi omaki


Čičerika je pri nas že kar nekaj let na jedilniku. Prišla je sramežljivo, počasi zamenjala fižol, se pojavila v kakšnem namazu, naenkrat sem ugotovila, da je to tudi glavna sestavina falafla...potem pa je prišla še azijska kuhinja. Res je ena taka multi uporabna in okusna stročnica. Ob pravi kombinaciji začimb lahko pozabite celo napenjanje. Indijci ne morejo brez nje (čeprav rastlina dejansko ni doma na indijski podcelini), menda so celo največji pridelovalci in uvozniki čičerike na svetu.

Jedi s čičeriko je še in še in še. Nekako v stilu »vsaka vas ima ima svoj recept«, sedaj pa si zamislite, kaj to pomeni v ogromni Indiji. Za začetek objavljam »klasiko«, varianto Chole masale, enostavne in okusne čičerike v paradižnikovi omaki. S čapatiji odlična za malico, kosilo ali pa kot ena izmed delov indijske pojedine.

SESTAVINE 
konzerva kuhane čičerike
ščepec asafetide
1 žlička kumine
1 žlica čičerikine moke
2 paradižnika
1 žlička ingverjeve paste (oziroma drobno sesekljanega ingverja)
1 manjši zeleni čili
2 žlički mletega koriandra
½ žlličke kurkume
½ žličke čilija v prahu
¼ žličke garam masale
koriander za garniranje
sol po kusu

Paradižnikov pire se praži

Če je pri roki le suha čičerika, potem moramo začeti z namakanjem (najbolj čez noč) in kuhanjem le-te (kar traja še dodatno uro). Potem pa se gremo zaresno kuho. V sekljalniku paradižnik, čili in ingver spremenimo v pire (gre tudi s paličnjakom). V ravno prav vroči ponvi na olju prepražimo asafetido in semena kumine, da začno pokljati. Dodamo čičerikino moko in pražimo še kakšno minuto. Nato pridejo na vrsto paradižnikov pire, mleti koriander, kurkuma in čili v prahu. Kuhamo na zmernem ognju nekaj minut. Količina pireja se mora zmanjšati skoraj za polovico, na površje pa pričeti izločati olje. Takrat je čas, da dodamo čičeriko in nekaj vode. Kuhamo še 8-10 min, solimo po okusu. Če imate raje več ali manj omake, potem se igrajte z dodajanjem ustrezne količine vode. Na koncu kuhanja dodamo garam masalo in po masali potresemo lističe koriandra. Občudujemo čudovit kontrast rdeče omake in zelenega koriandra ter si končno postrežemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar