torek, 16. september 2014

Beli ribji kari z gorčico ala Šrilanka

Zadnje čase mi žal bolj redko uspe prilesti do ribarnice (pa tudi do kakšne druge trgovine) in svežih rib, zato je večja zamrznjena zaloga več kot dobrodošla. Našlo se je še nekaj kosov mečarice. Pa ne že spet mečarica, bo prav gotovo kdo pokomentiral. Ni problema, pa vrzite v kari kakšno drugo ribo. Na glasovanju je zmagal kari z okusom po Šrilanki, zavihala sem rokave in se lotila iskanja enega zanimivega recepta. Gorčica v kombinaciji s kokosom, brez katerega itak ne gre, mi je takoj padla v oči. Zanimivo in malce drugačno, ampak paše. Recept vsebuje tudi eno nam manj znano zadevščino imenovano goraka. Gre za sadež z znanstvenim imenom Garcinia Gummi-Gutta (tudi Garcinia Cambogia), ki se najde v širši J in JV Aziji. Največkrat se uporablja posušena in podobno kot tamarinda dodaja kislost jedem ter mehča meso.


SESTAVINE 
4-6 kosov mečarice 
1 žlička žafranovih nitk 
1 žlička čilija v prahu  
2 žlički gorčičnih semen 
4 manjše rdeče čebule 
2 zelena čilija 
¼ žličke komarčka 
sok polovice limete 
sveži curryevi listi 
400 ml kokosovega mleka 
sol
goraka (lahko se nadomesti s tamarindino pasto)


Ne bomo preveč komplicirali (čeprav bi lahko in bi ribo najprej skuhali na način Ambulthiyal), zaradi gorake (ki je seveda nimamo) pa se ne bomo preveč sekirali. Žafranove nitke, sesekljano čebulo, čilije (tiste v prahu in sesekljane sveže zelenkote), sol, gorako (jaz sem jo nadomestila z žličko tamarindine paste), komarček in curryeve liste skupaj s skodelico vode zmečemo v ponev. Na hitro pokuhamo, nato pa dodamo strta gorčična semena. V ponev zatem zaromajo še kosi ribe. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju (brez pokrova) nekaj minut, da je ribica že skoraj gotova. Dodamo še kokosovo mleko in do konca pokuhamo. Kari se mora rahlo zgostiti, sploh, če ste naleteli na kokosovo mleko z večjim deležem vode. Odstavimo in za konec dodamo še limetin sok. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar