četrtek, 4. september 2014

Krompirjev kari iz Andre Pradesh


Krompir je na naših koncih ponavadi postavljen v ozadje priloge k glavni jedi. Po pravici povedano, nikoli nisem bila njegova fenica, sploh ker je na naši domači mizi kraljeval tisti kuhan v oblicah, ki se je občasno zamenjal s pirejem. Čisti dolgčas povprečnega slovenskega kosila. S širjenjem kulinaričnega obzorja preko domačih meja se je moje mnenje obrnilo in krompir je sedaj skoraj vedno na zalogi za igranje z novimi okusi. Potrebuje malo dodatkov, kakšno začimbo, pa se lahko pojavi kot glavna zvezda karija in pomete z vso ostalo kokurenco na mizi.

Recept izvira iz indijske države Andra Pradesh, našla pa sem ga v odlični kuharski knjigi Chandre Padmanaghan. Na prvi pogled je malo zatežen, ampak rezultat je resnično slastna krompirjeva glavna jed.

SESTAVINE 
4  - 5 srednje velikih krompirjev
šopek curryevih listov (če jih ni, jih pač ni)
2 srednje veliki čebuli, drobno nasekljani
1 zeleni čili, razkosan na četrtine
100 ml mleka
1 žlička mletega čilija
1/2 žličke kurkume
sol 

ZAČIMBNA PASTA
1 zeleni kardamon
2 klinčka
cimetova palčka
½ žličke belih makovih semen (težka bo)
1 žlička koriandrovih semen
košček naribanega ingverja
2 stroka česna
3 žlice vode

Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga zlato rumeno ocvremo v maščobi. Odcedimo.

Na zmernem ognju prepražimo curry-eve liste, čebulo in čili. Čebula se mora lepo zmehčati in dobiti zlat odtenek. Dodamo ocvrt krompir, čili v prahu, kurkumo, sol in deci vode. Posodo pokrijemo in kuhamo 10-12 min, da se voda absorbira, krompir pa zmehča.


Sestavine za pasto stremo v možnarju in jo skupaj z mlekom dodamo krompirju. V odkriti posodi vse skupaj kuhamo še nadaljnih 5-7 min in občasno premešamo.Na koncu potresemo še s koriadrovimi listi in odnesemo na mizo. Zraven gre riž ali roti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar