četrtek, 12. marec 2015

Stir fry impro liga: pražen puran z zelenjavo po azijsko

Vedno sem občudujoče zrla v mojstr(ic)e voka, kako elegantno in odločno žonglirajo z 1, 2, celo 3 razbeljenimi voki, iz katerih se nevarno kadi. In diši seveda. Obrok je na krožniku še preden iz denarnice izbrskaš ves potreben drobiž. In kakšen obrok! Ravno prav hrustljava zelenjava, ravno prav pečeno meso z ravno prav omake. Temu jaz rečem dober fast food. 

Tovrstna priprava hrane se je razvila na Kitajskem in se od tam razširila po vsej JV Aziji. Plinski gorilniki z dvojnim ali celo trojnim plamenskim obročem grejejo ponve po mestnih tržnicah, ob glavnih vaških cestah in v domovih. Ne samo zelenjava in meso, tudi rezanci (popularni tajski Pad Thai), jajca in riž se pražijo v voku.


Dolgo sem sanjala o tem, da bi tudi sama vihtela vok v domači kuhinji, pa sem hitro pristala na realnih tleh. Brez turbo močnega plina, ustrezne kuhalne površine in turbo ventilacije (kadeče olje je nevarna zadeva), je nakup pravega voka povsem zgrešena investicija. S ta pravim vokom sem se izživljala na kuharskih tečajih tekom potovanja, doma pa se grem improvizacijo. Kar niti ni slabo. Rezultati so primerljivi, predvsem pa hitri in slastni. S kombiniranjem sestavin se lahko igram v nedogled. Litoželezna ponev ali ponev z debelim dnom, ki jo lahko res močno segrejemo, bo zadostovala.

Spodnji recept se je izcimil iz hitrega ogleda vsebine hladilnika in pogledom na uro. Lakota je bila huda, sestavine pa sledeče.

SESTAVINE (za 2 osebi)
1 rumena čebula
1 žlička paste česna&ingverja
2 puranja zrezka
1 rdeča paprika
2 manjša gomolja repe
2 žlički sezamovih semen
1 žlica sojine omake
1 žlica ostrigine omake
1 žlica ribje omake
1 žlica (rjavega) sladkorja

Ker se naši vroči ponvi/voku zelo mudi pri delu, se moramo ustrezno pripraviti, da nas ponev/vok ne prehiti in izpljune kakšne zažgane brezoblične gmote. Vse sestavine narežemo na primerno tanke, drobne, majcene dele, da bo po kratki obdelavi vse skupaj res užitno. Puranje zrezke spremenimo v tanke trakove, prav tako papriko, z repo se igramo tudi kakšno bolj kompleksno geometrijo. Pri čebuli smo tokrat lahko bolj površni, naj bodo večji kosi. V lončku si pripravimo še mešanico 3 omak in sladkorja.


Ponev/vok segrejemo na polno in čakamo na rahel dimni signal. V vročo ponev dodamo 2 žlici olja, takoj zatem pa čebulo. Pražimo 2-3 minute, dodamo pasto in sezam, čez nekaj sekund pa še purana. Pražimo, mešamo/stresamo, da se meso obarva in zakrkne na površini. Dodamo narezano zelenjavo in pražimo še minuto do dve. Zalijemo z mešanico omak, dobro premešamo ter dodamo malce vode (40-50 ml), ravno toliko, da se sestavine oblečejo v omako. Znižamo temperaturo in z rednim mešanjem pražimo še nekaj minut. Puran mora biti pečen, zelenjava pa vmes med hrustljavostjo in mehkobo. 

Če si zaželimo malce pekočega ščemenja na jeziku, si na krožnik s praženim puranom dodamo še čili omako ali pa kar čili v prahu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar