četrtek, 26. februar 2015

Amok trei - dušena riba po kmersko

Amok trei je čista kmerska klasika, je ime za ribo, potopljeno v slastno kokosovo omakico in tako dušeno v skodelici iz bananinih listov. Prav ti listi so pika na i, saj kariju dajo posebno aromo. Prekomorski sosedje Indonezijci z besedo "amok" sicer poimenujejo nekoga, ki se mu je strgalo in se odpravi na morilski pohod, ampak brez skrbi, kamboški amok sproža same dobre vibracije.

Jed je nežna, rahla, aromatična in se dobesedno stopi v ustih. Kaj naj rečem, jaz ga obožujem. V Kambodži sem si ga privoščila kar se da pogosto, čeprav je bil prav sumljivo reklamiran. Je pač kulinarična turistična znamenitost.


Tiste, ki z ribami niso ravno v prijateljskih odnosih, bom potolažila, da lahko amok naredimo tudi z mesom ali pa kot vegi edicijo. Izbrati je treba le sestavine, ki se bodo na pari hitro skuhale. Doma sem se lotila že veliko variant, tako v loncu kot v pečici, ampak ta prava stvar uspe res samo strogo po spisku: dušeno v soparniku na bananinih listih. V Ljubljani sem našla zamrznjene liste in vznemirjeno čakala prvo priliko. Večerja za goste, kaj pa drugega. Za ribo sem vzela to kar je bilo v zamrzovalniku, fileje kovača (čista pregreha, se zelo izkaže) in osliča (hja, no).

SESTAVINE (za 4 osebe)
4 večji ribji fileji
2 žlici čili paste ali čili omake 
3 stebla limonske trave
5 strokov česna
3 cm galangala
2 šalotki
4 listi kafirske limete (posušeni bodo povsem ok)
500 ml kokosovega mleka
1 žlička kurkume
1 žlička paste iz kozic (ni nujno)
2-3 žlice ribje omake
1 žlica (rjavega) sladkorja
2 jajci
4 pesti mlade špinače
bananini listi

Iz prej fino nasekljane limonske trave, česna, galangala, šalotke, paste iz kozic in kurkume naredimo pasto. Pomagamo si z mešalnikom ali pa se spopademo s terilnikom. Za lažjo obdelavo lahko dodamo žlico kokosovega mleka.


Upremo se skušnjavi, da prešejkamo zapakirano kokosovo mleko in prej poberemo vrhnjo plast smetane. Potrebujemo je za 4 žlice, ki jih bomo na koncu (zaradi lepšega in boljšega) dodali na vsak amok. Seveda tako zafrknemo preostalo zmes, ker moramo sedaj ves ta kokos premešati v kakšni večji skledi. Premešanemu kokosovemu mleku dodamo začimbno pasto, ribjo omako, limetine liste in sladkor. Ribe narežemo na tanke trakove in jih previdno vmešamo v kokosovo omako. Dodamo še stepeni jajci in masa je nared.


Košarice iz bananinih listov imamo seveda že prej nared. Tehnik je več, najbolje mi paše v lonec nekaj kvadratu podobnega. Za vsako košarico potrebujemo 2 plasti (ziher je ziher). Iz listov izrežemo 8 krogov (model je srednje velik krožnik) in po 2 skupaj zmodeliramo v košarice. Za fiksiranje robov uporabimo zobotrebce. Če smo bolj estetsko občutljivi, še malo postrižemo štrleče robove.


Na dno košarice damo pest mlade špinače, na vrh pa ribo s kokosovo omako. Vse skupaj se kuha nad paro 10-15 min. Na koncu dodamo še žlico kokosove smetane, trakce paprike ali nasekljan čili. Da bo amok ta prava pojedina, manjka samo še riž za prilogo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar