nedelja, 22. februar 2015

Goveji kari po burmansko

Myanmar oz. Burma spada med dežele karijev. Multikulti poskrbi za res široko paleto okusov. Nekaj so prinesli sosedje, nekaj dodali kolonizatorji in priseljenci. Mesni kari (sem štejem tudi ribe) kot tak ne sme manjkati v glavnemu obroku. Razpon začimb ni tako širok kot recimo pri Indijcih ali Tajcih, kar pa ne pomeni, da je okus kaj slabši. Pravzaprav je povprečnemu zahodnjaku še bližji. Porcije so majhne, ampak izdatne s spremljavo solatk, omakic in riža. Sprva me je na potovanju šokiralo obilje olja, ki se sveti v karijih iz restavracij, pa so me domačini hitro poučili, da ni nič narobe, če bom izbirčno pojedla samo očiščene koščke mesa. Maščoba je "razkošje" prehranjevanja izven doma in ta hudih praznikov. Domače variante so veliko bolj zmerne in takšen je tudi tale recept za burmanski "goveji golaž". Zaradi religioznih in podobnih razlogov (tako pri budistih kot hindujcih) govedina v Myanmaru ni toliko popularna, za nas bo pa ravno prav. Sestavine so preproste, zadovoljeno je tudi klasični slovenski potrebi po krompirju. Vztrajati je treba le pri praženju osnove.


SESTAVINE
2 veliki čebuli
5 strokov česna
500 g govedine
3 cm ingverjeve korenine
1 žlička kurkume
1 žlička mletega čilija
1 žlička kumina
1/2 žličke kumine
1/2 žličke mletega koriandra
4 srednje veliki krompirji
sol

Grobo sesekljano čebulo, česen in ingver z mešalnikom zmeljemo v fino pasto. Pasto zmešamo s kurkumo in čilijem. Na 3-4 žlicah olja pasto počasi pražimo. Barva paste mora potemneti, olje se mora izločati na površini, iz ponve pa mora zadišati po sladkasti čebuli in začimbah. Ko se nam že ne da več, vztrajajmo še nekaj minut. Pasta potrebuje 20-30 minut, da postane ta prava. Šele nato lahko v ponev dodamo na kocke narezano meso, kumin, kumino in mleti koriander. Posolimo in pražimo toliko, da se meso obarva z vseh strani. Zalijemo z 2 skodelicama vode. Na šibkem ognju kuhamo ca. 30 min, nato dodamo na manjše kose narezan krompir. Kuhamo še ca. 30 min in po potrebi dolivamo vodo. Če smo imeli spodoben kos mesa od spodobnega mesarja, potem bi se v tem času meso že moralo zmehčati, krompir pa prav tako. V tem primeru lahko preidemo na finiširanje (sicer še malo vztrajamo s kuhanjem). Ponev odkrijemo in kari tako kuhamo še 15 min., da se malce zgosti. Pomlaskamo z rižem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar