sreda, 28. januar 2015

Sambar z rdečo peso

Priznam, pesa je pri nas doma malo zapostavljena. Ja, ja, vem kako je zdrava, pa kakšno krasno barvo ima. Verjetno nisem edina, ampak nanjo se spomnim ponavadi pozimi. Potem sem vsakič znova navdušena kako super je, kadar ni samo vložena. Indijci so poskrbeli za današnji navdih, ki se mu bolj strokovno reče "sambar". Drugače povedano, gre za bolj gosto juho, značilno za jug Indije, ki je obvezna spremljevalka dos, idlijev ipd. Skoraj vedno vsebuje lečo, zelenjavo, tamarindo in značilno mešanico začimb za sambar. Tako kot pri vseh mešanicah, je tukaj mnogo variant in kuharskih skrivnosti. Za nas je najbolj enostavno, da kupimo že pripravljeno, saj vseh sestavin ponavadi ni na voljo v naših trgovinah (mešanica vsebuje poleg začimb tudi več vrst dal-a).

Današnji recept ni klasičen sambar, saj je gostejše konsistence in bi ga bolj označila za kari. Rdeča pesa dobi povsem novo dimenzijo okusa, da o čudoviti barvi sploh ne zgubljam besed. Zame popolna zimska hrana. Namesto urad dal-a lahko uporabimo tudi kateri drug tip leče, naj bo le milejšega okusa.


SESTAVINE (za 2-3 osebe)
3 gomolji rdeče pese
100 g urad dal-a
2 x po 1/2 žličke mlete kurkume
2 žlički mešanice začimb za sambar
žlička tamarindine paste
sol
2 zelena čilija

Zabela
2 žlici gheeja ali olja
1/2 žličke kurkume
1/2 žličke kumine v zrnju
1/2 žličke asafetide
1 žlička gorčičnih semen
1/2 žličke semen grškega sena (methi)
1/2 posušenega in zdrobljenega čilija
pest karijevih listov (opcija)

Najprej skuhamo urad dal: namakamo ga vsaj 15 min, operemo, nato pa ga skupaj s 1/2 žličke kurkume kuhamo v dvojni količini vode ca. pol ure. Z ekonom loncem gre hitreje. Greste na WC in že je kuhano.


Peso olupimo in narežemo na 1-2 cm velike koščke. Peso skupaj s kurkumo, začimbami za sambar, tamarindino pasto, soljo in po dolgem razpolovljenimi čiliji, denemo v lonec ter dolijemo skodelico vode. Zavremo in kuhamo toliko, da se pesa zmehča. Lonec odkrijemo, dodamo lečo in počasi kuhamo še ca. 10 min. Po potrebi dodamo še nekaj vode.


Zdaj je čas za zabelo. V ponvi segrejemo 2 žlici gheeja in dodamo vse naštete sestavine. Zabela je nared, ko zaslišimo pokljanje gorčičnih semen. Dodamo jo pesi in premešamo. Pred serviranjem potresemo še s koriandrovimi lističi in si pripravimo riž za prilogo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar