ponedeljek, 19. januar 2015

Sanwin makin - burmanska sladica iz semoline

Škatle s prazničnimi piškoti so se že davno izpraznile in iz zamrzovalnika je izginil še zadnji kos potice. Izpuhteli so celo čokoladni božički, za ketere se je zdelo, da jih bo potrebno nekako reciklirati do prihodnjega Božiča. Mrzli večeri s skodelico čaja v roki so klicali po sladki spremljavi. Spomnila sem se sladice, kolačkov oz. narastka, ki jih na veliko prodajajo v čajnicah in na ulicah po Myanmaru (v starih časih angleške kolonije se ji je reklo Burma). So pregrešno sladki in se odlično ujemajo s čajem. Izvor kolačkov naj bi bil indijski, vendar so jih Burmanci popolnoma posvojili. Kulinarika v Myanmaru je velik mix, ne samo zaradi množice različnih pokrajin in etničnih skupin, svoj delež so prispevali tudi kolonizatorji, priseljenci in sosedje.


Sanwin makin je po naši definiciji narastek iz semoline (moke) ali pšeničnega zdroba, skuhanega v kokosovem mleku, nato pa z dodatki zapečen v pečici. Meni je zaradi teksture ljubša verzija z zdrobom. Lahko se je kot preprost kolaček kar tako, za ta pravo "desertno" verzijo pa kar kliče po dodatku kiselkaste sadne omakice ali sladoleda. Težka odločitev.


Sestavine (za globok pekač ca. 25 x 15cm)
200 g pšeničnega zdroba ali semoline
2 žlici sezamovih semen
400 ml kokosove smetane (ali 800 ml kokosovega mleka)
125 g gheeja (ali masla)
220 g sladkorja
3 jajca
3 žlice rozin
1/2 žličke mletega kardamona

V ponvi najprej suho prepražimo sezamova semena, da se malce pozlatijo.

V večjo kozico z debelim dnom vsujemo zdrob, dodamo z enako količino vode razredčeno kokosovo smetano (ali dvojno dozo kokosovega mleka) in sladkor. Dobro premešamo, da razbijemo morebitne grudice. Pristavimo in kuhamo na šibkem ognju. Ko se začne zdrob zgoščevati, počasi po kosih vmešamo maslo in pokuhamo do konca. Odstavimo, vmešamo rumenjake, nato kardamon in rozine. Za konec previdno vmešamo še beljakov sneg. Maso prelijemo v namaščen pekač, jo poravnamo in potresemo s prepraženim sezamom. Pečemo 50 - 60 min na 160 stopinj. Končni izdelek je lepo zlato zapečen narastek.


Ohlajen narastek narežemo na pravokotnike, če pa smo bolj burmansko dosledni in ljubitelji geometrije, potem pa režemo na rombe. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar