sreda, 21. januar 2015

Piščanec v rdeči omaki po malezijsko

Sem že pisala kakšen vrtiljak božanskih okusov se najde v Maleziji? Že dolgo ni bilo nič na krožniku s tistih koncev, zato je zadnji čas, da to popravim. Tokrat s piščancem v slastni omakici, v kateri se prepletajo kokos, začimbe in paradižnik. Lahko bi mu rekli tudi kari, ampak Malezijci tega poimenovanja ne uporabljajo. Ker potem se lahko zgodi, da tudi naš golaž postane "kari".

 
Pasta je osnova jedi in potrebuje čas, da se lepo prepraži. Ker sem ga ravno že omenila, saj veste, kako je s čebulo v golažu. V primeru, da nimate super turbo močnega mešalnika, priporočam, da sestavine prej fino nasekljate in jih šele nato dokončno zmeljete. Zlasti galangal zna biti trdovraten. Veselo na delo.

Sestavine
500 - 600 g piščančjega mesa
400 ml kokosove smetane
2 stebli limonske trave
1 cimetova palčka
3 klinčki
2 zvezdnata janeža
2 kardamona
2 žlici paradižnikove mezge
1 žlica čili omake (ni pa nujno)
300 ml kokošje jušne osnove

Pasta
2 rdeči čebuli 
2 beli čebuli
žlička kurkume
3 cm kos galangala
3 cm kos ingverja
1 žlička popra

Vse sestavine za pasto fino zmeljemo v možnarju ali mešalniku.

V ponvi segrejemo olje in vanj dodamo cimetovo palčko, klinčke, zvezdnati janež in kardamon. Prepražimo, da zadiši. Dodamo pasto in še njo počasi pražimo, da se na površini začne izločati olje. Sedaj dolijemo kokosovo smetano, vanjo potunkamo piščanca in limonsko travo, ki smo jo pred tem speštali s hrbtom noža ter po dolgem prerezali na pol. Dodamo še paradižnikovo mezgo, po želji čili omako (lahko je povsem blaga varianta) in zalijemo z jušno osnovo. Solimo po okusu. Lahko se sprostimo, ta hujše je za nami. Vse skupaj naj se pod našim budnim očesom kuha tako dolgo, da se omaka malo zgosti, piščanec pa postane ravno pravšnji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar