torek, 16. december 2014

Palak pulav - pilav s špinačo, žafranom in repki kozic

Riž in špinača, nikoli si nisem mislila, da gresta ti dve zadevi tako dobro skupaj. Moj dragi načeloma ne mara špinače, saj se mu je pod taktirko kuharice v vrtcu zamerila vse do današnjih dni. No, v bistvu se mu je zamerila kuharica, ampak saj vemo, kako to gre. Špinača je bila zato bolj poredko na jedilniku. Pa so Indijci našli dobro rešitev, palak - špinačo na 101 način, ki je svetlobna leta daleč stran od tistih krožnikov iz vrtca. Vsaka čast, res znajo. Danes s špinačo ni več težav!

Iskala sem pravzaprav recept za en malo bolj nobel riž prilogo, na koncu pa odkrila super pilav, ki se brez težav postreže za glavno jed. Malo sem ga sfrizirala z repki kozic, ki jih ortodoksni vegetarijanci lahko nadomestijo s kakšnim sladkim grahom. Aromatično po zaslugi začimb, sveže - sladko in krasne zelene barve.

SESTAVINE (za 2 lačna jedca)
2 skodelici basmati riža
50 ml kokosovega mleka
žlica masla
žafranove nitke
2 žlici gheeja
1 cimetova palčka
1 rdeča čebula
pest indijskih oreščkov
2 lovorjeva lista
200 g repkov kozic
ingver (4 cm korenine)
3-4 manjši, sveži zeleni čiliji
noževa konica mletega kardamona
žlica kokosove moke
velik šop mlade špinače
¼ žličke kurkume
sol po okusu

Basmati riž skuhamo v osoljeni mešanici 50 ml kokosovega mleka, vode (preostanek potrebne količine tekočine), v topli vodi ali mleku namočenih žafranovih nitk in žlici masla. Pazimo, da se ne razkuha.

Med tem se lotimo priprave špinačne paste. V sekljalnik/mešalnik denemo špinačo, na grobo zrezan ingver, žlico kokosove moke, 2 čilija in kurkumo. S čiliji je takole: če so močni, bo 1 dovolj, če so blagi, pa kar korajžno vzemimo še kakšnega. Če se sekljalnik preveč upira delovni obveznosti, lahko dodamo še malce vode. Končni rezultat mora biti enakomerna zelena pasta.


Na gheeju najprej zlato prepražimo indijske oreščke. Poberemo jih iz ponve in damo na čakanje. V ponev vržemo cimetovo palčko in lovorjeva lista. Prepražimo, da zadiši, nato dodamo še kardamon, nekaj sekund zatem pa še drobno nasekljano čebulo in seskljan preostali čili. Čebulo počasi pražimo do malce temnejšega odtenka. Dodamo zeleno pasto in na šibkem ognju pokuhamo toliko, da izpari glavnina tekočine. V tem trenutku se v ponev pridružijo repki kozic. Kuhamo še toliko časa, da so repki skoraj gotovi. Dodamo kuhan riž in indijske oreščke ter previdno premešamo, da se zrna riža ne zmečkajo, ampak lepo ovijejo v špinačno pasto. Gotovo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar