nedelja, 22. marec 2015

Kaju curry - kari z indijskimi oreščki

Vsake toliko časa me zagrabi napad na oreščke. Ni važno, lešniki, mandlji, orehi, arašidi, makadamija ali pa indijski oreščki, odpiram vse vrečke in lončke ter zobam kot kakšen sestradan hrček. Mogoče je kriva zima, mogoče sončev mrk... Tokrat sem si rekla, ne, ne boš, pusti kaj še za druge in naredi iz oreščkov kaj bolj pametnega. Na poti po Indiji sve zmeraj z užitkom navalila na kaju curry in bil je že čas, da ga pripravim tudi doma.


Prav ste slišali, iz indjiskih oreščkov se lahko naredi slasten, kremast, dišeč kari. Okus oreščkov se prepleta z noto kardamona in ostalih začimb, smetana prispeva sladkobo in ublaži okuse. Ker je po drugi strani precej nasiten, je kot nalašč za zimo ali volčjo lakoto. Ponekod po Indiji sva jedla povsem mlečne verzije, ponekod pa bolj "paradajzaste". Spodnji recept je nekje vmes, hitro pa ga lahko prevesimo v eno ali drugi stran. V vsakem primeru pa je rezultat zelo okusen.

SESTAVINE (za 2 osebi)
2 pesti indijskih oreščkov
1 čebula
1 večji paradižnik
2 žlički paste ingverja&česna
1 cimetova palčka
2 plodova kardamona
2 klinčka
1/2 žličke mletega čilija
1/2 žličke kurkume
1 žlička garam masale
1/4 žličke tamarindine paste (ni pa nujno)
100 ml sladke smetane
voda
ghee ali olje
sol po okusu

Začnemo z oreščki. Pest oreščkov namočimo v vodi, preostanek prepražimo v ponvi in prihranimo za pozneje. Ponev ponovno vzamemo v roke in na gheeju na hitro prepražimo kardamon, klinčke ter cimetovo palčko. Ko zadiši, dodamo na drobno sesekljano čebulo. Počasi pražimo, da se čebula zmehča, na kar ji dodamo še sesekljan paradižnik. Paradižnik naj se razpusti in pokuha (med praženjem lahko dodamo malce vode). Odstavimo in rahlo ohladimo, odstranimo cimetovo palčko, nato pa vse skupaj fino zmeljemo s paličnjakom ali v mešalniku. Dobimo neke vrste masala pasto.

Med tem so se oreščki že dodobra namočili, da jih lahko sprocesiramo v pasto. Pomagamo si z mešalnikom ali pa terilnikom.

 
V zaključnem delu priprave pride ponev ponovno na delovno mesto. Na žlici gheeja prepražimo pasto ingverja in česna. Počasi dodajamo po naslednjem redu: masala pasto, 1/2 prepraženih oreščkov, čili, kurkumo, garam masalo, zmlete oreščke in tamarindino pasto. Dodamo pol skodelice vode, dobro premešamo in kuhamo na šibkem ognju 2-3 minute. Dodamo sladko smetano, na hitro pokuhamo in to je to.

Pred serviranjem potresemo s preostalimi prepraženimi oreščki. Zraven pa večne klasike, čapati, naan ali riž.

Ni komentarjev:

Objavite komentar