sreda, 25. marec 2015

Cvetača kot jo pripravljajo indijski Sindi - Sindhi gobi

Cvetača je zimezelenček indijske kuhinje. Ni ga menija brez gobi-ja, kot se ji reče na onih koncih. Aloo gobi (cvetača & krompir) je najbolj slavna jed, vendar se najde še kaj boljšega. S tole cvetačo sem kar dolgo odlašala, čeprav jo pogosto jemo. Očitno je prav v tem problem. Zato bom o aloo gobi-ju kdaj drugič, tokrat pa raje nekaj bolj "posebnega", cvetača, kot jo pripravljajo Sindi. Gre za starodavno etnično skupino, izvirajočo v današnjem Pakistanu. Ob kolobociji razdelitve na 2 državi, se je del ljudi hindujske in sikh-ovske veroizpovedi preselilo v Indijo. Z ljudmi potuje tudi kulinarika.


Posebnost tegale recepta sta meta, ki doda jedi dimenzijo svežine ter chat masala. Težko opisati, ampak deluje odlično. Pa še hitro je nared!


SESTAVINE (za 2 osebi)
1/2 večje cvetačne glave
lonček svežih metinih listov
5 strokov česna
3 cm ingverja
2 zelena čilija
2 žlički mletega koriandra
1 žlika mletega kumina
ščepec asafetide
1/2 žličke kurkume
3 žličke chat masale (če se je lotimo sami, recept tule)
100 ml pasiranega paradižnika
šop svežega koriandra
sol po okusu
ghee ali olje

Cvetačo razdelimo na posamezne cvetke in jo skuhamo. Naj ohrani še nekaj čvrstosti.



Lotimo se masale. V mešalniku ali terilniku naredimo pasto iz mete, ingverja, česna, koriandrovih listov, mletega koriandra in kumina. V ponvi segrejemo ghee, nato dodamo asafetido, chat masalo, pasto iz mete & začimb, kurkumo in pasiran paradižnik. Pražimo ca. 5 min. in po potrebi prilijemo še malce vode. Dodamo cvetačo in dobro premešamo. Gotovo!


Ni komentarjev:

Objavite komentar