četrtek, 30. april 2015

Kari z rdečo peso, pomarančo in kokosom

V mojih zalogah sem odkrila še nekaj pesinih gomoljev in ker je pomlad tu (potihem bi imela pa raje poletje) z njo pa malo drugačni okusi, je bil že skrajni čas, da jih spremenim v kaj užitnega. Moral je biti kari, ni šlo drugače. Tokrat sem bila bolj improvizacijsko razpoložena, razultat pa se je izkazal za zelo dobrega. Kari je blag in kremast, čutiti je sladko kislo noto pomaranče, ki se odlično spaja z začimbami. Slastno in lepo barvasto. Kar pa mi je še posebej všeč, kuha se v 1 loncu skoraj sam od sebe.


SESTAVINE (za 2 osebi)
2 velika gomolja rdeče pese
pest rdeče leče (lahko jo tudi izpustite)
1 pomaranča (sok in lupinica)
1 paradižnik, narezan na kocke
250 ml kokosove smetane
2 dl zelenjavne jušne osnove
1 velika čebula
1/2 žličke mlete kurkume
kos ingverja (ca. 4 cm)
1 cimetova palčka
2 zvednata janeža
1/2 žličke kajenskega popra
sol po okusu

Peso olupimo in narežemo na manjše kocke. Ker je naša deska fino pobarvana, malo pa tudi mi, si vzamemo čistilni premor. Naribamo pomarančno lupinico (saj veste, naj bo bio) in iztisnemo sok iz sadeža. Ingver olupimo in razrežemo na palčke.


Zdaj pa gre za res. Na drobno nasekljamo čebulo in jo prepražimo na nekaj olja ali gheeja. Ko je ravno prav zlato rumena, dodamo kurkumo in kajenski poper. Še malo popražimo, zatem pa dodamo kocke pese in paradižnika. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo kokosovo smetano, pomarančno lupinico & sok, lečo, ingver, cimetovo palčko in zvezdnati janež. Kari naj zavre, potem pa ga pustimo v pokritem loncu na šibkem ognju, da se počasi cmari ca. 40 min. Solimo po okusu. Pesa mora biti lepo mehka, leča in paradižnik pa povsem inkorporirana v omako. Če je omaka pregosta, ji med kuhanjem dodamo še malo vode. Postrežemo z rižem, kruhkom ali pa kar tako. Zeleni listki na fotografijah? Koriander...kot vedno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar