torek, 18. november 2014

Piščančji satay (nabodala) s slastno arašidovo pomako

Ni je boljše prilike za obujanje slastnega street food-a kot je obisk velike dobre družbe. Obetal se je mini party z mini časom za kuhanje. Kaj sedaj? Ja, nabodala naj bodo. Po mojih izkušnjah vedno vžgejo, sploh če jih pospremijo še 2 ali 3 različne pomake.


V JV Aziji (in širše) se natika na palčke vse mogoče kar leze, plava, leti, skače, pa še sadje in zelenjava se najdeta. Obračanje ražnjičev na žaru je ena taka prvinska zadeva, ki se ji tudi jaz težko uprem. Lahko rečem, da spada med najbolj popularno ulično hrano v JV Aziji. Res je hitra, omamno diši, pa še poceni je. Meso (ali pa kaj drugega) je vedno izdatno marinirano in prav te marinade ločijo okuse med državami oz. najbolj oblegano stojnico od tiste brez čakalne vrste.

Za tole marinado težko rečem, kam bi jo umestila. Nekaterim bo dišala bolj po malezijsko, drugim bolj po tajsko ali indonezijsko. Sicer pa je tudi okoli "satay-a" velika dilema, kdo se ga je prvi spomnil. Vsak trdi svoje, Tajci, Malezijci in Indonezijci. Dejstvo pa je, da so si idejo izposodili od arabskih trgovcev, ki na poti v daljne dežele niso zdržali brez svojih kebabov. Satay je tajski izraz, med tem ko nabodalom v Maleziji in Indoneziji rečejo "sate". Zraven spada arašidova pomaka, tako slastna, da jo je vedno premalo, pa čeprav jo naredim polno skledo.

MARINADA ZA PIŠČANCA (za 500 g piščančjega mesa)
1/2 žličke mletega koriandra
2 stebli limonske trave
5 drobnih šalotk
2 stroka česna
1 žlička mletega čilija
2 žlički kurkume
3 žličke sojine omake
1 žlička ostrigine omake
1 žlička sezamovega olja
2 žlici olivnega olja
1 žlička rjavega sladkorja

Limonsko tavo, šalotke in česen na grobo nasekljamo in skupaj z ostalimi sestavinami vržemo v mešalnik. Fino zmeljemo. V tako pripravljeno marinado damo na male koščke ali trakove narezano piščančje meso in pustimo, da se v njej lepo namaka vsaj 4 ure.
 

Lesena nabodala namočimo za kakšno uro v vodo. Azijska nabodala so ponavadi krajša, meso zato nanizamo max. do polovice paličice. Spečemo na žaru, pod žarom v pečici ali na žar ponvi na kuhalni plošči.

ARAŠIDOVA POMAKA (DIP)
200 g neslanih praženih arašidov
100 ml vode
2-3 stroki česna
1 žlica temne sojine omake
1 žlica sezamovega olja
2 žlici ribje omake
1 žlica rjavega sladkorja
100 ml kokosovega mleka
1 žlička tamarindine paste
1/2 žličke kajenskega popra


Nekateri delajo tole pomako z arašidovim maslom, ampak veliko bolj okusna je daljša pot. Po možnosti sami prepražimo arašide (enostavno v pečici, 15-20 min na 180 stopinj). Vse sestavine vržemo v mešalnik, pritisnemo gumb in... Miksamo, da nastane gladka kremasta zmes. Po potrebi dodamo še ribje omake (skrbi za slanost), vode (če je zmes pregosta) ali tamarindine paste (če želimo malce več kislosti). Pomakica je najboljša, če je pred serviranjem malce segreta, se pravi ne direktno iz hladilnika na mizo. Ostanek lahko zamrznemo ali shranimo v hladilniku (4-5 dni)

Ni komentarjev:

Objavite komentar