torek, 4. november 2014

Mung dal s špinačo


Svet jedi iz leče oz. dal-a kot mu rečejo na indijski podcelini, je velik in pisan. Skoraj ga ni vsakodnevnega obroka brez dal-a, pa naj gre za bogataškega jedca ali pa reveža. Lahko je glavna jed ali pa le ena od mnogih prilog na velikem pladnju, izdaten zajtrk ali pa poceni ulična malica. Leča je eden glavnih proteinskih virov na tem koncu sveta, idealna za shranjevanje in enostavna za pripravo. Da o vseh mogočih zdravilnih učinkih, ki jih oznanja ayurveda, niti ne govorim. Receptov je na tisoče, tako da lahko dal preizkušamo kar nekaj let vsak dan, pa nam ne bo dolgčas.


Pri nas nismo ravno najbolje založeni s tujimi stročnicami. Ponavadi se najdejo cela rjava, rdeča, tudi zelena leča in čičerika, potem pa se izbira že konča. Hiter sprehod čez povprečno vaško tržnico v Indiji (ali njenih) sosedah pa razkrije, da obstaja cela barvna mavrica, dodatno pa še različne oblike odelave. Uporabljajo se oluščena in »prepolovljena« zrna, malo manj pogosto pa cela zrna z ovojem. Nekatere vrste je potrebno pred pripravo namakati, spet druge lahko takoj vržemo v lonec.


S tržnice sem ravno prinesla vrečko mlade špinače, rumeni mung dal pa me je že nekaj časa milo gledal s kuhinjske police. Pa sem se ga le usmilila. Mung dal je po naše rečeno oluščen in razpolovljen mungo fižol. Je lahko prebavljiv, ne povzroča črevesnih plinov, pa še hitro se skuha. V kombinaciji s špinačo in začimbami v tem receptu je sploh okusen.


SESTAVINE 
1 skodelica oluščenega in razpolovljene rumenega mung dala (split mung dal)
3 žlice ghee-ja
½ žličke semen kumine
ščepec asafetide
1 rumena čebula, drobno sesekljana
4 sesekljani stroki česna,
2 žlički nastrganega ingverja
½ žličke kurkume
1 paradižnik
velik šop mlade špinače
1 žlička soli

V ponvi segrejemo ghee. Ko je ponev že dovolj vroča, gheeju dodamo kumino in jo pražimo 5-10 sekund, da zadiši in začne pokljati. Takoj zatem dodamo asafetido, kateri sledijo drobno sesekljana čebula,  česen, ingver in kurkuma. Pražimo toliko časa, da se čebula lepo zmehča. Dodamo na drobno narezan paradižnik in kuhamo ca. 5 min, da večina tekočine izpari. Šele sedaj pride na vrsto dal. Solimo in zalijemo s 3 dl vode, dobro pomešamo ter pustimo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in kuhamo okoli 20 min, da se leča zmehča. V ponev dodamo špinačo. Čaka nas še 10 min počasnega kuhljanja, med katerim vsake toliko časa lečo premešamo in po potrebi dodamo vodo. Leča mora postati fino mehka. Azijci prisegajo na teksturo pireja in lečo na koncu dodatno zmečkajo. Meni je bolj všeč, če zrna ostanejo. Kako pa vam? Bolj lačni jemo zraven riž ali kruhke.

Ni komentarjev:

Objavite komentar