Na Tajskem sem se hitro naučila, da ni boljše »brce« za začetek
dneva, kot je močna, malo pekoča in nudlov polna vroča juha. Deluje odlično
tako v silni vročini z 100% vlago kot tudi pri naših minus zimskih
temperaturah. Prva žlica fino zažge, druga na čelo privabi prve potne kapljice,
tretja je pa že čisto veselje. Juha da obilo energije, te ohladi, ko je
vroče ali prijetno pogreje, ko se nam zdi, da je en pulover čisto premalo. Na Tajskem se je za zajtrk, kosilo,
malico, pa še za večerjo. Variacije določajo dodatki kot so meso, zelenjava ali
cmočki.
Jesenska sivina je tu, za nameček pa nam letos v bloku nekam šparajo
s kurjenjem. Kriza, zategovanje pasu, bi lahko rekli. Začelo se je zelo pozno, pa še to bolj na minimumu. Vroča spicy juha se mi je prikazovala že v sanjah. K sreči je narejena en, dva, tri. Tom sab je doma na severovzhodnem delu Tajske, kjer juho najbolj pogosto naredijo z govedino. Moj recept je domača improvizacija na temo.
SESTAVINE
500 ml kokošje jušne osnove (po želji s koščki mesa)
1 steblo limonske trave
2 rezini galangala
4-5 cvetkov brokolija
3 lističi kafirske limete
2 majhna nasekljana čilija
1 žlička sladkorja
2 žlički ribje omake
1 žlica limetinega soka
rezanci (riževi ali »stekleni« - glass noodles)
lističi tajske bazilike
Jušno osnovo zavremo in vanjo dodamo steblo limonske trave
(prerezano na pol), lističe limete in čili. Pustimo da vre 3-5 min, nato dodamo
še brokoli. Kuhamo še 2 minuti in juha je gotova. Vmešamo žličko sladkorja,
ribjo omako in limetin sok. Če nam razmerje sladko – kislo – slano ne ustreza, ga
zbalansiramo po svojem okusu s prej omenjenimi 3 sestavinami.
Rezance pripravimo posebej. Nekatere je dovolj namakati v
vodi, spet druge je potrebno kuhati. Rezance danemo v skodelico in jih
prelijemo z juho. Po želji dodamo nekaj lističev tajske bazilike in žličko
sladke čilijeve paste.
P.s. Rezanci se resnično najlaže jejo s palčkami in
žlico.
Ni komentarjev:
Objavite komentar