Svet jedi iz leče oz. dal-a kot mu rečejo na indijski
podcelini, je velik in pisan. Skoraj ga ni vsakodnevnega obroka brez dal-a, pa
naj gre za bogataškega jedca ali pa reveža. Lahko je glavna jed ali pa le ena
od mnogih prilog na velikem pladnju, izdaten zajtrk ali pa poceni ulična malica.
Leča je eden glavnih proteinskih virov na tem koncu sveta, idealna za shranjevanje
in enostavna za pripravo. Da o vseh mogočih zdravilnih učinkih, ki jih oznanja
ayurveda, niti ne govorim. Receptov je na tisoče, tako da lahko dal preizkušamo
kar nekaj let vsak dan, pa nam ne bo dolgčas.
Pri nas nismo ravno najbolje založeni s tujimi stročnicami.
Ponavadi se najdejo cela rjava, rdeča, tudi zelena leča in čičerika, potem pa se
izbira že konča. Hiter sprehod čez povprečno vaško tržnico v Indiji (ali
njenih) sosedah pa razkrije, da obstaja cela barvna mavrica, dodatno pa še
različne oblike odelave. Uporabljajo se oluščena in »prepolovljena« zrna, malo
manj pogosto pa cela zrna z ovojem. Nekatere vrste je potrebno pred pripravo
namakati, spet druge lahko takoj vržemo v lonec.
S tržnice sem ravno prinesla vrečko mlade špinače, rumeni
mung dal pa me je že nekaj časa milo gledal s kuhinjske police. Pa sem se ga le
usmilila. Mung dal je po naše rečeno oluščen in razpolovljen mungo fižol. Je
lahko prebavljiv, ne povzroča črevesnih plinov, pa še hitro se skuha. V
kombinaciji s špinačo in začimbami v tem receptu je sploh okusen.
SESTAVINE
1 skodelica oluščenega in razpolovljene rumenega mung dala
(split mung dal)
3 žlice ghee-ja
½ žličke semen kumine
ščepec asafetide
1 rumena čebula, drobno sesekljana
4 sesekljani stroki česna,
2 žlički nastrganega ingverja
½ žličke kurkume
1 paradižnik
velik šop mlade špinače
1 žlička soli
V ponvi segrejemo ghee. Ko je ponev že dovolj vroča,
gheeju dodamo kumino in jo pražimo 5-10 sekund, da zadiši in začne pokljati.
Takoj zatem dodamo asafetido, kateri sledijo drobno sesekljana čebula, česen, ingver in kurkuma. Pražimo toliko
časa, da se čebula lepo zmehča. Dodamo na drobno narezan paradižnik in kuhamo
ca. 5 min, da večina tekočine izpari. Šele sedaj pride na vrsto dal. Solimo in
zalijemo s 3 dl vode, dobro pomešamo ter pustimo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in
kuhamo okoli 20 min, da se leča zmehča. V ponev dodamo špinačo. Čaka nas še 10 min
počasnega kuhljanja, med katerim vsake toliko časa lečo premešamo in po potrebi
dodamo vodo. Leča mora postati fino mehka. Azijci prisegajo na teksturo pireja
in lečo na koncu dodatno zmečkajo. Meni je bolj všeč, če zrna ostanejo. Kako pa
vam? Bolj lačni jemo zraven riž ali kruhke.
Ni komentarjev:
Objavite komentar